
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS REGARDING PFICS 

U.S. HOLDERS SHOULD CONSULT THEIR OWN TAX ADVISORS FOR ADVICE REGARDING 
THE APPLICATION OF THE U.S. FEDERAL INCOME TAX RULES GOVERNING PFICS. 

Q. What is a PFIC? 

A.  PFIC stands for “passive foreign investment company.” A PFIC is defined as a foreign (non-US) 
corporation that meets one of the following two tests (1): 75% or more of its gross income is passive 
income; or (2) 50% or more of the corporation’s assets produce, or are held to produce, passive income. 
Canadian Mutual Funds are generally viewed as PFICs for U.S. income tax purposes and are subject to 
U.S. PFIC rules. The Canadian Mutual Fund (“Fund”) would be treated as a PFIC for U.S. persons 
holding investments in the Fund. 

Q.  Does PFIC status affect persons who are not U.S. persons? 

A. Generally, the PFIC rules apply only to U.S. persons and should not apply to non-U.S. persons. U.S. 
Taxpayers that intend to purchase or hold Fund units should consult their tax advisors to determine the 
U.S. federal, state, local and other tax consequences of an investment in the Fund. The following 
discussion of PFIC status is intended to provide information to U.S. taxpayers that hold Fund units. 

Q.  Who are U.S. persons? 

A. U.S. persons include U.S. citizens and “Green Card” holders, as well as individuals who meet the 
“Substantial Presence” test under the Internal Revenue Code (and do not qualify for the “Closer-
Connection Exception”). 

Q.  How are U.S. Holders in a PFIC taxed?  

A. Absent a QEF Election: 

Generally: Unless a U.S. Holder makes a Qualified Electing Fund (“QEF”) election or a mark-to-market 
election as defined, respectively, in Sections 1295 and 1296 of the Internal Revenue Code, (1) 
distributions of earnings and profits from a PFIC would generally be subject to tax in the year received 
and (2) such distributions would not be eligible to be treated as "qualified dividend income." In 
addition, a U.S. Holder will be subject to special rules with respect to (1) any "excess distributions" and 
(2) any gain realized on the sale or other disposition of their ownership interest in a PFIC. 

Excess Distributions: "Excess distributions" are distributions received by a U.S. Holder in a PFIC in a 
taxable year that are greater than 125% of the average annual distributions received by such Holder in 
the three preceding taxable years, or, such Holder’s holding period, if the Holder’s holding period is less 
than three taxable years. If there is an "excess distribution," the excess distribution amount is allocated 
pro rata to each day the Holder owned the investment in the PFIC. The amount allocated to the current 
year is included as ordinary income in the Holder’s gross income for the current year. Any amounts 
allocated to prior years would be subject to tax at the highest rate of tax in effect for the applicable class 
of taxpayer for that year, and an interest charge would be imposed with respect to the resulting tax 
attributable to each such other taxable year (the “deferred amount”). 

Gain on Sale or Other Disposition: If a U.S. Holder disposes of their ownership interest in a PFIC, any 
gain resulting from the disposition generally is treated as an "excess distribution," and subject to the 
rules set forth above. 

If a QEF Election is made: 

Generally: By making a QEF election, a U.S. Holder will not be subject to the special rules discussed 
above under "Absent a QEF Election." Instead, such Holder will include its pro rata share of the PFIC's 
ordinary earnings and net capital gain for the taxable year in income, regardless of whether any 
amounts are distributed to such Holder during such taxable year. 



 

Impact of QEF Election: A U.S. Holder who has made a QEF election includes its pro rata share of the 
PFIC's ordinary earnings and net capital gain in the Holder’s income for each taxable year. No portion of 
such inclusions of ordinary earnings would qualify as "qualified dividend income." The U.S. Holder 
would increase the tax basis in its PFIC ownership interest to reflect the Holder’s pro rata share of the 
PFIC’s ordinary earnings and net capital gain. Any distribution earnings with respect to which the U.S. 
Holder has already been taxed would be excluded from income upon receipt by such Holder, and such 
Holder would decrease the tax basis of its ownership interest by such distribution. Gain or loss realized 
on a sale or exchange of the Fund units will be a capital gain or loss. 

PFIC Losses: A U.S. Holder would not be entitled to a deduction for its pro rata share of any losses 
incurred by the PFIC for such year. 

Timing Considerations: The QEF election may be made for the first year in which an investor holds Fund 
units. The QEF election is effective for the taxable year in which the election is made and all subsequent 
taxable years of the Fund in which an investor holds an ownership interest. 

Q. How does a U.S. investor make a QEF election? 

A.  The QEF election is made by completing and attaching Form 8621 to the investor’s federal income tax 
return filed by the due date of the return, including extensions. 

Q. What is the benefit of electing QEF? 

A. If a U.S. Holder elects to treat a Fund as a QEF, then any future gain from the sale of Fund units will 
qualify for capital gain treatment (assuming the U.S. investor holds the unit as a capital asset). In addition, 
the U.S. Holder will be subject to tax at capital gains rates rather than ordinary income rates and 
distributions of amounts taxed to the shareholder will be distributed tax free. In contrast, without a QEF 
election, the U.S. Holder would be subject to tax at ordinary income rates on distributions from the QEF. 
Note there may be U.S. tax implications if a U.S. Holder held Fund units in a year prior to making the QEF 
election. 

Q. What is the PFIC Annual Information Statement? 

A. The PFIC Annual Information Statement enables U.S. investors who have made a QEF election to 
compute their taxable income, if any, attributable to their investment in the Fund. 

Q.  What information will be included in the Annual PFIC Information Statement? 

A. The Fund’s Annual Information Statement will include per unit information regarding ordinary income 
and capital gains that should be reported on U.S. Holder’s U.S. tax return as well as the amount of any 
distributions to the shareholder during the taxable year of the PFIC and the first and last days of the 
taxable year of the PFIC to which the Annual Information Statement applies. 

Q. What is the consequence of a QEF election? 

A.  A U.S. Holder who makes a QEF election is required to annually include in income the U.S. Holder’s pro 
rata share of the ordinary earnings and net capital gains of the Fund. Other consequences in the year of 
the election will depend on whether such U.S. Holder owned units of the Fund in a year prior to the year 
in which the QEF election is made. 

Q. What if the U.S. investor is a new U.S. Holder of the Fund units? 

A. The U.S. investor can make a QEF election as of the date they buy units. 
  



 

Q.  If a U.S. Holder doesn't make a QEF election in the first year can one be made in the 
Future? 

A. Yes, but complicated rules apply to U.S. Holders that do not have a QEF election in effect with respect 
to PFIC units throughout the period that they own such units. A U.S. Holder may make a QEF election 
in a subsequent year provided that they elect to treat the PFIC units as being sold on the first day of the 
year in which the QEF election is made and pay the deferred tax owing with respect to any resulting 
gain from the deemed sale. The QEF regime will apply to the PFIC units for the subsequent taxable 
years. Each U.S. Holder should consult their own tax advisors with respect to the U.S. Federal, state, 
local and other tax consequences of making such a QEF election. 

Q. What if a U.S. Holder owned units in a year prior to the year of the QEF election? 

A.  If a U.S. holder makes a QEF election and owned units of the Fund prior to the effective date of the QEF 
election, then the U.S. Holder may also choose to make a deemed sale election. A deemed sale election 
will require the investor to recognize any gain from a “deemed sale” of the U.S. Holder’s Fund units as of 
the first day of the QEF election year (January 1 of such year), and report the gain as ordinary income on 
Form 8621. Such gain will be allocated over the U.S. Holder’s holding period up to the date of the 
deemed sale and taxed at ordinary income tax rates plus an interest charge. Gain, if any, is the difference 
between the “deemed sale price” and the U.S. Holder’s adjusted cost basis. The deemed sale price to be 
used is the fair market value of the Fund units on the first day of the Fund’s year as a QEF (i.e., January 1 
of the taxable year with respect to which the U.S. investor makes the QEF election). The U.S. holder’s 
adjusted basis in the Fund units will be increased by the gain on such deemed sale. 

Q. What if the U.S. Holder does not have a gain on the deemed sale? 

A. If there is no gain, then the U.S. Holder will not have to pay any taxes as a result of making the deemed 
sale election, but will still need to make the deemed sale election and a QEF election in order to avoid the 
application of the “excess distribution” rules, described above. 

Q.  What if the U.S. Holder makes a mark-to-market election? 

A. As a third alternative to the general rules and the QEF election mentioned above, a mark-to-market 
election to recognize a gain or loss annually to reflect changes in the value of the Fund units may be 
available. Each U.S. Holder should consult their own tax advisors about eligibility and procedures for, 
and appropriateness in such Holder’s particular circumstances of making, this mark-to-market election. 

Any U.S. federal tax advice contained in this document (including any attachments) was 
not intended to promote, market or recommend to another party any transaction or matter 
addressed herein. 


